Elektrisch of handmatige rolluiken?

U gaat rolluiken aanschaffen, maar nu komt u op het punt waar u moet kiezen tussen elektrisch of handmatig. Wat zijn de voordelen en nadelen van beiden, wat zijn de mogelijkheden en wat zijn de kosten ervoor? Deze vragen ga ik in dit artikel behandelen en wat meer over vertellen.

Handmatige bediening

Het voordeel van een handmatige bediening is als eerste het verschil in de kosten. De prijs van een handmatige bediening ligt vele male lager dan een elektrisch bediende rolluik en daarnaast is de kans op storing of andere problemen veel lager omdat de techniek veel simpeler is. Er zijn drie verschillende soorten handmatige bediening, namelijk:

 1. Koordopwinder
 2. Bandopwinder
 3. Slinterstang.

Tussen de bandopwinder en koordopwinder zitten er weinig verschillen, door de band of het koord naar beneden te trekken komt het rolluik in opwaartse beweging. Bij de slingerstang is het een draaibeweging die het rolluik in opwaartse of neerwaartse beweging brengt. Wel is het fijn en handig om een vertrager, bij een band of koord, of winderwerk, bij een slingertang, erbij te instaleren. Dit zorgt voor een gemakkelijkere gebruik bij het ophalen van het rolluik. Rolluiken (dus ook elektrische) hebben veel waarde voor uw huis, namelijk:

 1. Besparing
  Op het moment dat u een rolluik koopt, of meerdere rolluiken koopt heeft dit invloed op uw energie rekening. Door de isolerende functie kan deze besparing wel oplopen tot ruim 15%.
 2. Inbraak werend
  Door dat het extra veel moeite kost, meer lawaai maakt en het vaak een afschrikkende werking heeft, zullen inbrekers zich wel nog een keer bedenken op het moment dat ze bij uw huis staan.
 3. Privacy
  Omdat je de ramen geheel of deels kan afsluiten met de rolluiken heb je meer privacy in uw eigen woning.

Elektrische bediening

Elektrische bediening is natuurlijk een stuk duurder dan handmatige bediening maar het is wel handig, geen moeite doen of het eigenlijk te zwaar vinden. De kosten van een elektrische bediening liggen gemiddeld tussen de €80 bij een draaischakelaar tot €250 euro voor een afstandsbediening. Het grote voordeel ook van een elektrische rolluik is dat het nog veiliger is dan een handmatige, op afstand bedienbaar (sommige) zodat op elk gewenst moment de rolluiken dicht kunnen en er treed door de elektrische bediening veel minder snel slijtage op. Er zijn verschillende soorten elektrische bediening, namelijk:

 1. Buismotor
  Dit is de basis van het elektrische rolluik, €60 euro – ruim €100 euro gemiddeld.
 2. Draaischakelaar
  Dit is een knop die handmatig opzij beweegt, waardoor het rolluik omhoog of naar beneden beweegt, €20 euro meerprijs gemiddeld.
 3. Sleutelschakelaar
  In principe hetzelfde als de draaischakelaar, alleen bied dit wat extra veiligheid doormiddel van een sleutel, €50 euro meer prijs gemiddeld.
 4. Tijdschakelaar
  Vooraf instelbare tijden waardoor u op de gekozen tijd het rolluik automatisch laat zakken, verder geen omkijken meer naar, €50 euro meer prijs gemiddeld.

Afstandsbediening
U kunt vanaf elke plek in het huis uw rolluiken bedienen, dit kost weinig moeite en u geniet dat van alle voordelen van de rolluiken, €100 euro meer prijs gemiddeld.